eiwitrijk eten

insecten eten

Insecten eten is voor 80% van de wereldbevolking helemaal niet vreemd. Alleen voor westerse landen is het nog een vreemd idee om insecten op je bord te serveren.

Door de hype en vele nieuwe producten die verschijnen voor ‘Vegans’ en vegetariërs is het eigenlijk vreemd dat het eten van insecten een stuk minder in de aandacht komt. Toch zijn er wel al meerdere uitzendingen op tv geweest over het eten van insecten. Het verwerken van insecten in voedsel loopt ver achter met de ontwikkeling van vegetarisch eten. Als je om de wereld geeft en bezig bent met energie neutraal, zonnepanelen, milieuvriendelijk en elektrisch autorijden dan mogen insecten ook zeker niet ontbreken. Insecten mogen niet ontbreken omdat insecten 100x minder broeikasgassen produceren dan koeien! En er is maar 1,7 kg voer nodig om 1 kg insecten te maken, tegenover de 24 kg die nodig is om 1 kg rundvlees te produceren.

Kwekers

Ondanks dat wij niet veel insecten eten zijn er wel meerdere kwekers in nederland. De nederlandse kwekers zijn voor een groot deel eerst begonnen met het kweken van insecten voor de dierenvoeding, maar je ziet nu dat er ook meer producten komen voor de consumptie voor mensen. In de aflevering van het programma Kennis van nu op NPO is een aflevering te zien die gaat over krekelkwekers in Kenia. Margot Calis zelf ook krekelkweker gaat samen met Erwin Beckers naar afrika om daar mensen te helpen met het kweken van krekels. In deze aflevering zie je dat ze langs verschillende mensen gaat die met hun project meedoen en kijken hoe het ze vergaat. 

Insecten zijn er niet alleen om direct te worden opgegeten met de pootjes en het lichaam er nog aan. Zo word de cochenilleluis gebruikt als kleurstof voor bijvoorbeeld lippenstift, verf maar ook als kleurstof voor voedingsmiddelen zoals milkshakes. De chochenilleluis groeit op cactussen en per hectare kan 300-400 kilo luizen worden gewonnen. Een kilo bevat ± 140.000 luizen. Een ander voorbeeld zijn de groene mieren in Australië die als delicatesse word gezien. De groene boommieren hebben een zoetzure smaak en worden gebruikt in het eten en drinken. Top restaurant Noma uit Denemarken experimenteerde een aantal jaren geleden ermee in hun gerechten die ze serveren. Het is wel een prijzig experiment want voor een kilo groene mieren betaal je 500 euro in de groothandel. Dit komt mede doordat ze de mieren in het wild vangen en uit de boom moeten halen. 

Wat voor producten met insecten zijn er?

Naast de gevriesdroogde insecten kun je kiezen uit veel meer varianten. Zo zijn er veel gedroogde insecten met smaken als chili, kruiden en barbecue smaak. Als je trek krijgt in een snelle snack dan kun je gaan voor een Choco Bug Tablet. Een chocolade reep die 70% cacao, meelwormen, krekels en sprinkhanen bevat.

Of vind je het ontbijt maar saai en sla je deze regelmatig over? Dan kun je kiezen voor Honey Buffalo Granola. Deze granola bevat zoals de naam al zegt buffalo wormen. Voor het avondeten kun je kiezen voor pasta op basis van buffalowormmeel. De buffalowormmeel is gemaakt van een kleine tor die weer onderdeel is van de meelwormenfamilie. Hij heeft interessante voedingswaarden en is rijk aan eiwit (55%), bevat een bron van ijzer en vezels, maar ook alle aminozuren die het menselijk lichaam zelf niet kan produceren. 

Insecten in de toekomst 

Zo snel als de ontwikkeling gaat met het namaken van vegetarisch vlees, zo snel gaat het helaas niet bij het ontwikkelen van insecten vlees. Maar de voorspelling is wel dat men toch echt moet overstappen aan de insectenburger en de worst met insectenvlees moet gaan. Het begin is al wel gemaakt met het merk Conbuggie. Ze bieden een variant van de bitterbal aan maar dan met meelwormen genaamd de ‘Buggieballs’ ook hebben ze de ‘BuggieBurger’ die ook gemaakt is van de buffaloworm en zou volgens de omschrijving een notensmaak moeten hebben. Zelf denk ik dat het verwerken van insecten in een vleesvariant de meest aantrekkelijkste manier is om te beginnen met het eten van insecten. Het eten van de gevriesdroogde insecten vergt tot wat meer moet.

Insecten op tv

Op de tv zijn er al verschillende programma’s en aflevering die gaan over het eten van insecten. Zo is bij een aflevering van RTL Late Night 24kitchen kok Miljuschka Witzenhausen te gast die verteld over het eten van insecten. Ook laten ze in de aflevering een filmpje zien van iemand die een termietenkoningin uit haar nest heeft gehaald en die na het verwarmen op een vuur opeten. Hieronder zie je de volledige aflevering van late night.

Ook het informatieve kinderprogramma Klokhuis had een aantal jaren geleden al aandacht gegeven aan het eten van insecten. Zo is in de aflevering te zien dat Delores op bezoek gaat bij een insectenkwekerij en gaat ze eten bij een restaurant die maaltijden met insecten serveert. 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.