sporten

Eiwitrijke producten

Wat zijn de producten waarin je veel eiwitten kunt vinden? Eiwitrijke voeding wilt zeggen dat een maaltijd, gerecht of product vrijwel geheel uit eiwitten bestaat (geen of weinig koolhydraten en vetten.) In het komend artikel zal ik je vertellen in welke producten je de eiwitten terugvind!

1. Vlees

Je zult het niet geloven, maar vlees behoort tot één van de meest gezonde eiwitrijke voeding. Ik heb het dan vooral over het vlees dat niet bewerkt is. Zoals kipfilet, lamsvlees, kalkoen en varkensvlees. Bewerkt vlees bestaat vooral uit ongezonde vetten en koolhydraten en behoort daarom niet tot eiwitrijke producten!

2. Groenten

Je zou er vast niet zo gauw aan gedacht hebben, maar er zijn ook bepaalde groenten die eiwitrijk zijn en behoren tot eiwitrijke voeding. Bijvoorbeeld peulvruchten en bonen, denk hierbij aan: witte bonen, pinda’s, tuinbonen, bruine bonen, linzen en sojabonen.

3. Granen

Granen eten we eigenlijk elke dag, en deze mag ook zeker niet ontbreken in de top 5. Granen zijn de zaden van grassen en enkele voorbeelden hiervan zijn rijst, tarwe en maïs. Van granen worden diverse producten gemaakt, zoals meel, brood en pasta.  Meel en bloem zijn gemaakt van diverse gemalen graansoorten. Graankorrels bestaan uit verschillende delen hierdoor zijn er ook verschillende soorten meel en bloem te maken zoals volkorenmeel en griesmeel.   

4. Vis

Vis is gezond, goed verteerbaar, smaakvol en bevat erg veel eiwitten. Denk maar aan zo’n 6 tot 18 procent. Ik heb het dan niet alleen over de eetbare delen van een vis, maar ook die van bijvoorbeeld de kreeft, een garnaal en een krab, de schaaldieren dus. Een aantal voorbeelden van vissoorten met een groot gehalte eiwitten zijn: haring, kabeljauw, makreel, zalm en tonijn.

5. Zuivel

Kaas, yoghurt, karnemelk, ei.. allemaal voorbeelden van zuivel producten die voor een groot deel uit eiwitten bestaan. Voor de mensen die ooit het eiwitdieet hebben geprobeerd, is dit geen verassing! Zuivel is niet altijd gezond omdat het uit een hoog gehalte melkvetten bestaat. Een te grote inname van zuivel kan leiden tot een hoog cholesterol gehalte die gepaard gaat met bijvoorbeeld hart en vaat ziekte. Daarom raad ik je aan om niet al te vaak zuivel naar binnen te werken, doe dit met mate. Een aantal voorbeelden van zuivelproducten die goed te nuttigen zijn, zijn onder meer: magere yoghurt, kaas en karnemelk.

Wil je het liefst een dieet volgen waarin eiwitrijke voeding een grote rol speelt? Dan raad ik je aan om te gaan voor het eiwitdieet. Dit dieet bestaat voornamelijk uit eiwitten en het zorgt in korte tijd voor relatief veel gewichtsverlies. Ik ben een echte voorstander van het eiwitdieet maar voor lange termijn raad ik je af om dit dieet te volgen, dit kan het lichaam achteraf namelijk in verwarring brengen waarmee je te maken kunt krijgen met het jojo effect, en dit is niet de bedoeling.

Natuurlijk is er ook voeding die je moet wegschrappen en die absoluut niet horen tot het lijstje eiwitrijke voeding. Denk bijvoorbeeld aan: noten, brood, rijst, paddenstoelen, pasta, granen en brood. En vergis je niet, vooral de laatste is een echte dikmaker als het te vaak word benuttigd!

Pas wel op, te veel eiwitten zijn niet goed voor het lichaam! Wat extra eiwitten kunnen geen kwaad, maar wanneer men te veel eiwitten naar binnen werkt, kan dit het lichaam zwaar beschadigen. Eet, maar doe dit met mate!

Beste eiwitten zoeken
Bekijk hier de andere artikelen!

One Comment

  1. Pingback:
    eiwitrijke snacks | WheyProtein.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.