eiwitrijk vegetarisch recept

Eiwitrijk vegetarisch recept

Heb je voor vanavond geen trek in vlees en ben je op zoek naar afwisseling van jou wekelijkse eet patroon? In dit artikel vind je een eiwitrijk vegetarisch recept om eens zelf thuis uit te proberen.

Veel vegetarische maaltijden zijn ook eiwitrijke vegetarische maaltijden, doordat er bij vlees vervangende producten veel tofoe en tempé word gebruik krijg je gelijk ook jou portie eiwitten binnen.  Zo bevat tempé 19 gram eiwit per 100 gram en is het vetarm. Daarnaast bevat het verschillende mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en diverse vitamines.

Waarom zou ik vegetariër worden?

De redenen waarom men vegetariër word zijn heel erg verschillend, de ene persoon vind het zielig voor de dieren en weer een ander heeft last van allergieën. Uit een onderzoek aan de American Academy of Allergy Asthma & Immunology in New Orleans is er uit onderzoek gebleken dat meer mensen dan gedacht allergisch zijn voor vlees.
Uit het onderzoek bleek dat van de 60 proefpersonen er bij 25 pas na een aantal uren allergische reacties vertoonden. Voor het onderzoek werd aangenomen dat wanneer er binnen twee uur geen allergische reactie op voedsel komt er van een voedselallergie geen sprake is. Maar bij dit onderzoek is gebleken dat deze allergische reacties ook pas 4 tot 6 uur na het eten kunnen komen, dus mocht je nu ineens iedere keer na het avondeten uitslag hebben over je hele lichaam, dan weet je nu hoe dit komt ;).

Zijn er verschillende soorten vegetariërs?

Ja, zeker. Er zijn meerdere soorten vegetariërs, zo zijn er mensen die wel eieren eten maar geen zuivel gebruiken die worden ook wel ovo-vegetariërs genoemd. Andersom mensen die geen eieren eten maar wel zuivel producten worden lacto-vegetariers genoemd. Hieronder lees je er meer over en zijn de verschillende soorten vegetariërs op een rij gezet.

Veganisten
De Veganisten eten niks wat afkomstig is van dieren. Dus ook geen eieren en zuivel. Hier blijft het voor sommige veganisten niet bij, sommige van hen gebruiken ook geen wol en leer. Je hebt ook superstrenge veganisten: de fruitariërs.  fruitariërs eten ook geen planten zoals: bladgroente,stengels of wortels omdat hiervoor de plant gedood word. Wel eten ze de voortbrengsels ervan zoals: vruchten, noten en zaden. Maar geen wortels en aardappels want daarmee belemmer je dat de plant verder groeit.

Pescotariër
Verder zijn er nog de pescotariërs. Deze eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Dit doen ze niet altijd alleen omdat ze het zielig vinden voor gevogelte maar een andere reden kan ook de gezondheid zijn.

Flexitariër?
De parttime-vegetariërs, oftewel de flexitariërs eten minder vlees doordat ze lijnen, om gezondheidsredenen of omdat ze het niet nodig vinden om elke dag vlees te eten. Daar zijn er steeds meer van in Nederland. Het kan ook zijn dat ze het moeilijk vinden 100 procent vegetariër te zijn of ze willen minder verantwoordelijk zijn voor stimuleren van de bio-industrie.

Vegetarisch recept

Ook voor de niet vegetariërs heb ik hieronder twee heerlijke eiwitrijke vegetarische recepten.

fritatta met bonen en basilicum

1 Theelepel olijfolie

2 kopjes cherry tomaten (gehalveerd)

1 kop zwarte bonen

8 eieren

6 blaadjes basilicum (fijn gesneden)

Zout en peper

Mozzarella kaas van ongeveer 50 gram

 

Black bean burgers

Bekijk de video hieronder om te zien hoe je deze heerlijke vegetarisch burger zelf kunt maken!

Beste eiwitten zoeken
Bekijk hier de andere artikelen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.