Fitness trends

De fitness trends van het jaar!

Elk jaar maakt het American College of Sport Medicine (ACSM) de top 20 van fitness trends voor dit jaar bekend. Dit onderzoek word nu voor de negende achtereenvolgende keer gehouden door specialisten uit de fitnessbranche die gevraagd worden wat hun verwachtingen zullen zijn voor het komend jaar.

De eerste enquête werd afgenomen in 2006 en ontwikkelde een systematische manier om de gezondheid en fitness trends te voorspellen. Omdat dit onderzoek een overzicht geeft over de trends van het jaar werd er bij het invullen van de enquêtes wel gevraagd om zo goed mogelijk een onderscheid te maken tussen een ‘rage’ en een ‘trend’. De resultaten van dit onderzoek komen uit een enquête die word gehouden onder 28,426 fitness professionals van over de hele wereld. De fitness professionals bestaan uit gecertificeerde persoonlijke trainers, groeps instructeurs, klinische oefening specialisten, gezondheids specialisten enz. Hierbij hebben zij 39 verschillende trends aangeboden gekregen waar zij bij elke trend hebben moeten aangeven in hoeverre deze van toepassing zou zijn voor het jaar 2015 (op een schaal van 1 tot 10). Het respons van de fitness professionals was met 3404 ontvangen enquêtes (12%) hoog waardoor de ACSM door dit onderzoek een goed beeld heeft gekregen.

Volgens de professionals is de belangrijkste trend van 2015 Body weight training. Deze trend is geklommen met één plek in de top 20 ten opzichte van vorig jaar en heeft de nummer 1 positie overgenomen van High-Intensity Interval Training (HIIT). Zumba die voor het eerst in de top 10 kwam in 2012 zakte het jaar erna al naar een dertiende plek en bleef maar zakken in de lijst. Dit jaar is zumba gezakt naar een 34ste plek in de fitness trend lijst van dit jaar. Voor de rest zijn er op de lijst weinig verschuivingen te zien ten op zichtte van vorig jaar. Opvallend is wel dat de trend, training voor kinderen om obesitas te voorkomen/behandelen, is gezakt van de 11e naar de 17e plaats. 

De top-10 van fitness trends van dit jaar zijn:

1. Body weight training

2. Intensieve interval training

3. Gecertificeerde fitness programma’s

4. Krachttraining

5. Persoonlijke training

6. Gewicht-/afvalschema’s

7. Yoga

8. Fitness programma’s voor ouderen/senioren

9. Outdoor fitness

10. Groepstrainingen

De voorspellingen voor volgend jaar

Voor 2016 is de verwachting dat outdoor fitness populairder zal worden, zo valt op dat dat Parkour populairder begint te worden. Parkour is ontstaan in de jaren tachtig in de voorsteden van Parijs, het is creatieve en leuke manier van het navigeren over obstakels in de natuurlijke omgeving.  Het is begonnen op straat en je hebt er kracht, lenigheid en gymnastische vaardigheden voor nodig. Ook van crossfit word verwacht dat het zal stijgen in populariteit in het nieuwe jaar. Bij CrossFit is geen een training hetzelfde je verplaatst, tilt gewichten en werkt met je eigen lichaamsgewicht. Dit doe je in altijd varierende combinaties en op hoge intensiteit. Je traint in een groep van maximaal 10 personen onder begeleiding van een coach. Zo ontwikkel je een breed toepasbare fitheid. Hierdoor ben je voorbereid op alle fysieke uitdagingen van het dagelijks leven, of dat nou sporten, werk, verhuizen of spelen met je kinderen is.

Beste eiwitten zoeken
Bekijk hier de andere artikelen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.