Whey-eiwit

Alles over whey

Wat weet jij allemaal over whey eiwitten? Zegt dit je nog helemaal niets of denk je er alles al over te weten. In dit artikel lees je alles over whey, zo lees je meer over de geschiedenis en worden de verschillende soorten whey eiwitten op een rij gezet.

De geschiedenis

Wat is wei? Wei is een is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk. Het maken van wei heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot zo’n 3000 jaar voor Chr. De Bedoeïenen die in het midden oosten en noord afrika leefden waren nomaden en trokken met hun tenten rond door de woestijn. Zij bewaarden hun melk in gedroogde dierenmagen die zij op hun reizen door de woestijn meenamen. De hitte zorgde ervoor dat de melk verzuurde, hierdoor ontstond er een zure vloeistof (wei) wat zich bovenop de melk vormde en een soort wrongel opleverde.

Wei is eigenlijk het ‘afvalproduct’ van de kaasmakerij. Het is de vloeistof, die uit de kaaswrongel druipt, en door de kaasmakers dus niet gebruikt word. In het verleden werden door de kaasindustrie grote hoeveelheden vernietigd, maar tegenwoordig gebeurt dit bijna niet meer. De wei werd tot 10 à 15 jaar geleden voornamelijk als veevoer gebruikt, maar sinds een aantal jaren word dit ook veel in de levensmiddelen industrie gebruikt. Dit komt omdat de wei vele bruikbare melkeiwitten bevat, die voor de mens belangrijke voedingsstoffen zijn. De levensmiddelen industrie gebruikt het bijvoorbeeld voor het verdikken van onder andere sauzen.

De soorten Whey op een rij:

Isolaat

Deze vorm van eiwit bestaat bijna geheel uit eiwit, ondanks het een product is met een hoge kwaliteit word het toch minder gebruikt, dit komt doordat het een vrij duur product is en consumenten het hier niet mee eens zijn. Vooral sporters en atleten die een streng dieet volgen, maken eerder gebruik van whey isolaat.

Hydrosilaat

Hydrolisaat wilt zeggen dat eiwitten nog niet verteerd zijn waardoor ze sneller naar de spieren gaan. Whey hydrolisaat word vooral gebruikt door mensen met een allergie, meteen na het sporten. De smaak van whey eiwit hydrolisaat is voor de consument vaak minder aantrekkelijk en ook de prijs word als onnodig gezien, daarom word dit product minder gebruikt.

Concentraat

Dit is de vorm die het meest gebruikt word, het heeft een hoog gehalte eiwit van zo’n 80 procent. Eiwit concentraat is vele male goedkoper dan andere soorten whey eiwitten. Wel is het zo dat whey concentraat meer melksuiker bevat dan bijvoorbeeld whey isolaat.
Wil je graag een shake maken van whey eiwitten? Dan raad ik je aan om dit op de volgende manier te doen: mix de verschillende soorten whey’s door elkaar, op deze manier weet je zeker dat je op de juiste manier bezig bent. Het is belangrijk om voldoende proteïne binnen te krijgen.

Eiwit concentraat word makkelijk en in snelle tempo opgenomen door het lichaam, ze zijn makkelijk verteerbaar en vooral de bodybuilders hebben hier veel profijt van. Het is namelijk zo dat wanneer je eiwitten naar binnen werkt, je lichaam aan het herstellen is en de opbouw van de spieren aan het ontwikkelingen is, daarom word het ook meteen na een training gebruikt zodat het lichaam zich op de juiste manier kan herstellen.

Wel is het belangrijk om vooraf onder ogen te zien waarvoor jij precies whey wilt gebruiken. Er zijn namelijk verschillende reden, de een gebruikt het voor spieropbouw en de ander voor afvallen. Ook word het gebruikt om op gezond gewicht te blijven/komen of als maaltijdvervanger. Besef dus goed waarom jij whey wilt gebruiken en laat je motivatie op deze manier stijgen!

Perfection

Perfection is de eiwitpoeder van het huismerk van Body & Fit en bestaat voor 78% uit pure eiwitten. Het bevat drie verschillende soorten eiwitten namelijk:  Proteine isolaat, Hydrolisaat en ultra gefilterde whey concentraat. Daarnaast bevat het ook nog een minimaal aantal koolhydraten en vetten. Hierdoor is deze eiwitshake perfect geschikt voor het volgen van een eiwitrijk dieet.

Om de volgende redenen word whey vooral gebruikt:

Om af te vallen:
Eiwitten worden steeds vaker gebruikt als middel om af te vallen, dit gaat vaak in combinatie met een voeding’s en sport schema en hierna merk jij het resultaat!

Voor de spieropbouw:
Wanneer het gebruikt word voor de spieropbouw dan zal de spiermassa zich ontwikkelen en het lichaam zal zich sneller gaan herstellen.

Gezond gewicht:
Voor men die op gezond gewicht wilt blijven, of op gezond gewicht wil raken word whey ook sterk aangeraden. Zorg ervoor dat je gemiddeld 3 keer per dag een whey eiwitshake naar binnen werkt, ik ben er heilig van overtuigd dat ieder die dit doet op de juiste manier, gegarandeerd gewicht zal verliezen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.